Marga Jacobs - Ontdek de magie van edelstenen en plantaardige producten of laat je betoveren door onze behandelingen
Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. Wij raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Ontvang nu 20% korting op alle verzorgingsproducten en make-up!

Vegan? Hoe pas je je beauty routine aan? | Marga Jacobs

Hoe maak je je huidverzorgingsroutine vegan?

Denk je erover om vegan te worden? Als je nieuw bent in het veganisme, kan het omgooien van je dieet en levensstijl aanvankelijk een beetje overweldigend aanvoelen. Als je niet zeker weet hoe je verzorgingsroutine in deze nieuwe levensstijl past, dan is deze uitgebreide blog post ideaal voor jou.

Eerst leggen we je uit hoe je huid kan veranderen door een plantaardig levensstijl. Daarna leren we je welke ingrediënten je moet vermijden als je je huidverzorgingsroutine vegan wilt maken.

Bijna alle producten op Marga Jacobs zijn vegan! Yay!! Dit staat altijd duidelijk vermeld bij het product. Mocht er toch iets niet duidelijk zijn, mag je ons altijd contacteren via de chat of ons een mailtje sturen.

Heb je een vegan verzorgingsroutine nodig?

Naast het volgen van een plantaardig dieet, kiezen sommige veganisten ervoor om ook dierlijke ingrediënten in hun verzorgingsproducten te vermijden. Of jij deze stap ook zet, is geheel jouw keuze!

Strikte veganisten willen meestal alle dierlijke materialen uit hun leven schrappen en als jij deze stap ook wil zetten, bieden wij een mooi assortiment aan veganistische huidverzorgingsproducten én make-up aan.

Voordat je je schoonheidsroutine een vegan upgrade geeft, raden we je aan om eerst te controleren of de producten die je nu gebruikt misschien al vegan zijn, dan hoef je deze helemaal niet te vervangen.

 

Wil je je verzorgingsroutine wilt veganizen en heb je nog verzorgingsproducten die niet vegan zijn, overweeg dan om deze producten op te gebruiken of weg te geven om verspilling te voorkomen.

Voordelen van veganistische huidverzorging

Veel mensen stappen niet alleen vanwege hun liefde voor dieren over op een plantaardige levensstijl, er zijn tal van andere voordelen!

Eén van de belangrijkste voordelen is dat veganistische producten geen schadelijke ingrediënten en gifstoffen bevatten. Dit komt omdat vegan schoonheidsmerken ernaar streven zoveel mogelijk zuivere en natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Dit is vaak ook hun grootste verkoopsargument!

Je huid zal je dankbaar zijn want in deze producten vind je dus geen synthetische geurstoffen, parabenen, synthetische kleurstoffen, petroleum en andere agressieve chemicaliën die huidirritaties veroorzaken. Deze chemicaliën worden meestal gebruikt als vulstoffen, ze bieden geen enkel voordeel voor je huid maar zijn enkel belastend voor je huid en het milieu. Door te kiezen voor vegan verzorgingsproducten, kies je dus ook voor een betere huid en help je bovendien onze planeet. Deze huidverzorgingsproducten zitten wel boordevol vitaminen, antioxidanten en mineralen die een enorme boost geven aan je huid.

Door geen producten met dierlijke ingrediënten meer te gebruiken, verminder je dus ook de impact op het milieu. Dierlijke landbouw is verreweg het meest energie-intensief. Het is een belangrijke oorzaak van broeikasgassen zoals lachgas, koolstofdioxide en methaan die in de atmosfeer vrijkomen. Bovendien vereist de productie van vegan verzorgingsproducten minder energie uit fossiele brandstoffen, minder water en minder land.

Veel veganistische huidverzorgingsmerken gebruiken bovendien gerecycleerde verpakkingen.

Vegan? Hoe pas je je beauty routine aan?

 

De gezondheid van je huid wordt niet enkel bepaald door wat je op je huid smeert, maar ook door wat je in je mond steekt. Ongezonde voedingskeuzes, zoals de consumptie van suikerrijke of vette (veganistische) voedingsmiddelen, kunnen je huid doffer en droger maken of zelfs verstoppen.

Sommige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft voor gezonde tanden, huid, haar en nagels zijn iets moeilijker te vinden als je een plantaardig dieet volgt en daarom wordt er geadviseerd om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan of verrijkt zijn met calcium, vitamine D en vitamine B12.

Een huidverzorgingsroutine opbouwen

Een veganistische huidverzorgingsroutine is niet anders dan een gewone huidverzorgingsroutine. Het enige verschil is dat je niet-veganistische producten vervangt door veganistische producten.

De eerste stap van je veganistische huidverzorgingsroutine zou een gezichtsreiniging moeten zijn, omdat het reinigen van je gezicht één van de basisprincipes van huidverzorging is. Om je huid de (nieuwe) veganistische producten goed te laten absorberen, moet je al het vuil en de olie die zich in de loop van de dag op je huid opbouwt, verwijderen. Vergeet niet je gezicht minstens twee keer per dag te reinigen, 's morgens en 's avonds.

De volgende stap is het tonifiëren van je huid. Met een lotion (of toner) sluit je je reinigingsritueel af. Een lotion sluit de poriën, herstelt de PH-waarde van je huid en lost de laatste restjes van je reinigingscrème op.

Vervolgens breng je een serum aan. Dit is anders dan een lotion of toner. Veel mensen hebben de neiging om een serum over te slaan omdat ze misschien niet weten hoe of waarom ze het moeten gebruiken maar een serum zou een heel belangrijk onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine moeten zijn.

Een hoogwaardig veganistisch serum bevat een zeer hoge concentratie aan actieve huidverbeterende ingrediënten, waardoor je huid intens wordt verzorgd. Het beste moment om een serum aan te brengen, is na het reinigen en voordat je je huid hydrateert. 

Vergeet niet te hydrateren

Vergeet nooit om overdag een vochtinbrengende crème (dagcrème) op je huid te smeren. Je hebt nu al enkele laagjes aangebracht op je gezicht en een hydraterende crème zal alles insluiten.

Na het hydrateren kan je een gezichtsroller gebruiken. Dit is een heel leuk onderdeel van een huidverzorgingsroutine omdat het wallen vermindert en je helpt te ontspannen.

Hoe shoppen voor vegan verzorgingsproducten?

Shoppen voor veganistische verzorgingsproducten hoeft je geen stress te bezorgen. De meeste verzorgingsproducten die je in onze webshop vindt, zijn allemaal geschikt voor veganisten.

Leer etiketten lezen

Dierlijke ingrediënten worden toegevoegd aan allerlei huid-, haar- en verzorgingsproducten en als je dierlijke derivaten uit je verzorgingsroutine wilt weren, moet je vertrouwd raken met het lezen van ingrediënten op etiketten.

Bij Marga Jacobs staan steeds alle ingrediënten van een product vermeld bij het product zelf, op het tabbald 'Ingrediënten'.

Zoek een vegan logo

Controleren of er niet-veganistische ingrediënten in verzorgingsproducten of cosmetica zitten zal met de tijd makkelijker worden, maar een snelle manier is om op de verpakking te zoeken naar een vegan logo. 

Niet-veganistische schoonheidsingrediënten

Een andere manier om gemakkelijk te herkennen wanneer een verzorgingsproduct niet veganistisch is, is door te letten op ingrediënten die van dieren afkomstig zijn en de etiketten van producten te scannen op hun aanwezigheid.

De volgende niet-veganistische ingrediënten komen vaak voor in cosmetica en huidverzorging.

Squalene
Squalene kan worden gevonden in hydraterende huidverzorging. Dit ingrediënt kan afkomstig zijn van haaien en is dus niet geschikt voor veganisten.

Gelukkig geven veel schoonheidsmerken nu de voorkeur aan het gebruik van squalaan. Dit plantaardige ingrediënt is afkomstig van olijven en wordt omgezet in squaleen wanneer het in contact komt met de huid.

Vegan? Hoe pas je je beauty routine aan? | Marga Jacobs

 

Karmijn
Karmijn is een kleurstof die wordt gebruikt om cosmetica rood te maken en wordt gemaakt van geplette cochenillekevers. Karmijn kan op de ingrediëntenlijst worden vermeld met zijn kleurindexnummer CI 75470. Een plantaardig alternatief voor karmijn? Dan kan je kiezen voor make-up met natuurlijke minerale pigmenten uit de aarde.

Keratine
Keratine is een eiwit dat helpt om haar en nagels sterk te maken. Het wordt vaak gebruikt in haarverzorging en wordt gewonnen uit gemalen hoorns, hoeven, veren, stekels en haar van verschillende dieren.

Ons merk Green People gebruikt geen keratine in hun versterkende haarverzorgingsproducten, maar  wel quinoa. Dit is het enige graan dat alle 9 aminozuren bevat. 

Bijenwas
Bijenwas is een ander schoonheidsingrediënt dat niet veganistisch is. Het wordt gemaakt van een mengsel van plantenwas, stuifmeel en een afscheiding van bijenklieren.

Vegan? Hoe pas je je beauty routine aan? | Marga Jacobs

 

Glycerine
Dit bevochtigingsmiddel wordt gebruikt in tandpasta en huidverzorging en kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. 

Propolis
Dit ingrediënt wordt ongeschikt geacht voor veganisten omdat propolis door bijen wordt geproduceerd om hun bijenkorven af te sluiten en zo vrij te houden van bacteriën en schimmels.

Lanoline
Deze was is afkomstig van dieren met een wollen vacht en wordt vaak gebruikt in balsems en zalven. 

Talg
Talg is een dierlijk vet dat traditioneel gebruikt werd om zeep te maken.
 

Bij Marga Jacobs zijn de meeste producten veganistisch. Wanneer dit niet zo is, wordt dit steeds duidelijk vermeld. Je kan ook steeds aan de linkerkant in webshop onze filters gebruiken en filteren op vegan of vegetarisch.

Veel succes en plezier met je plantaardige levensstijl! 

Liefs,
Marga

Vegan? Hoe pas je je beauty routine aan? | Marga Jacobs

  

   

Bron: Green People: 'Going vegan? How to adapt your beauty routine?' by Hannah Mepham en Keeks Beauty Depot: 'How to Build Your Vegan Skincare Routine'.

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Contacteer ons

Winkelmandje

Gefeliciteerd! Je bestelling komt in aanmerking voor gratis verzending Besteed €100 voor gratis verzending.
Geen producten meer verkrijgbaar